25. dec, 2018

Pure Liefde

In onze blog: "Aandacht, aandacht, ik wil AANDACHT!" ... 

... stellen wij de vraag: "Bloggen? Waar doet men het voor?" Ons antwoord is gewoon simpel. Voor de aandacht natuurlijk. Wij kregen er de volgende leuke vraag voor terug "Uhh, jullie doen het dus niet uit pure liefde voor je medemens?" Waar wij dan ook weer op riposteerden met een, volgens ons, leuke reactie.

Hieronder willen we iets dieper ingaan op het onderwerp "Pure Liefde".

We kunnen het niet laten!

We kunnen het gewoon niet laten. We vinden alle maar dan ook alle onderwerpen interessant om samen te bespreken. De vraag "Wanneer doet men iets uit pure liefde?" drong zich aan ons op. Als voorbeeld nemen we een heel gemakkelijk onderwerp.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk? Waar doet men het voor? Men doet het gewoon gratis. Geen waardering in klinkende munt dus! Dan moet er toch wel iets anders zijn dat een mens aanzet om vrijwilligerswerk te doen. Als men het zonder reden doet kan men het beter laten. Nu is het heel eenvoudig om te zeggen dat men het uit pure liefde voor de medemens doet. Leuk voor jou als anderen dat geloven. Zelf zijn wij niet zo goedgelovig dat wij zomaar alles geloven wat men zegt. Dus "pure liefde"? Komaan zeg!

Maar waar doet men het werkelijk voor? 

Er zijn legio motivaties die een mens kunnen bewegen om vrijwilligerswerk te doen.
* Men heeft een zee van tijd.
* Men wil zich nuttig maken voor de gemeenschap.
* Men wil voor zichzelf een plekje in de hemel verdienen.
* Men heeft niets anders te doen.
* Men wil goed overkomen bij anderen.
* Men wil sociale contacten.
* Men ...

Deze motivaties hebben niets met "pure liefde" te maken. Ze geven enkel weer wat een mens 'denkt' nodig te hebben. Ze geven enkel weer wat men ermee 'denkt' te verdienen. Zelfs de gedachte "Doet goed en kijk niet om!" gaat er mee verloren. Dit is heel duidelijk waarneembaar in reacties als; "Stank voor dank!", "Zelfs geen bloemetje kan er af!", "Wat denkt men wel, dat vrijwilligers slaafjes zijn?", "Waarom worden zij wel gelauwerd en ik niet? Zij hebben veel minder gedaan dan ik!" enzoverder...

In onze blog "Houden van ..." stellen wij dat jezelf liefhebben de sleutel is tot het voelen van liefde voor anderen.

Pure Liefde ...

... is dus in eerste instantie naar jezelf toe gericht. Pas als men dit ten volle kan waarmaken kan men er aan denken om deze 'Pure Liefde' ook voor anderen te voelen en als gevolg daarvan ook handelingen te verrichten die niet enkel gericht zijn op de medemens maar op het geheel. Er is dan geen onderscheid meer tussen de levende wezens onderling.

Eddy en Rita